Cikkek

Futás közben tapasztalt állkapocsfájdalom

2020.09.14 07:00

Bár nincs a köztudatban, mégis sok futó számol be arról, hogy edzés közben állkapocsfájdalmat érez, és ez jelentősen gyengíti a teljesítményét. Ha Ön tapasztalja ezt a kellemetlen érzést, jó ha tudja, hogy nincs egyedül!

Tovább...

A szorongás a fogakra is hatással lehet?

2020.09.14 06:14

A szorongás egyik mellékhatása a fogak csikorgatása és az állkapocs összeszorítása, ezt az állapotot összefoglalóan bruxizmusnak nevezik. Ez az önkéntelen állapot az emberek közel egyharmadát érinti és súlyos esetben akár állkapocsízületi megbetegedést, azaz TMD-t is okozhat.

Tovább...

Mit tehetünk azért, hogy a TMD okozta fájdalmat enyhítsük?

2020.08.12 07:00

Az állkapocsízületi megbetegedés, azaz TMD, azt az állapotot takarja, amikor egyensúlytalanság alakul ki állkapocsízület működésében, és ez kihat először az állkapocs izmaira, majd a környező izmokra, végül akár az egész szervezetre, ezzel fájdalmas tüneteket okozva.

Tovább...

Mi az összefüggés a fogcsikorgatás és a TMD között?

2020.08.03 07:00

A fogcsikorgatásnak, más néven bruxizmusnak azt a jelenséget nevezzük, amikor önkéntelenül, nem rágás céljából szorítjuk össze az állkapcsunkat, a fogainkat.

Tovább...

Segíthet a jóga a migrénes panaszokon?

2020.07.08 07:06

A migrén rohamszerűen fellépő görcsös fejfájás, amely lüktető fájdalmat okoz, jellemzően a fej egyik oldalán. Gyakran hányingerrel, hányással és fény- és/vagy hangérzékenységgel jár. Általában a korai felnőttkorban kezdődnek a tünetek és hozzávetőlegesen minden ötödik nőt és minden tizenötödik férfit érint.

Tovább...

Amikor a fájdalmat nem ott érezzük, ahol kialakul

2020.07.06 06:26

Előfordult már Önnel, hogy fagylaltevés közben megfájdult a feje? Hallott róla, hogy a karba sugárzó fájdalom a szívinfarktus egyik jele?

Tovább...

Biztonsági intézkedések a rendelőben

2020.06.30 03:58

Dr. Renner Ferenc magánrendelése a koronavírusjárványt követően, július 2-án újranyit. A megváltozott, a COVID-19 okozta körülmények miatt új intézkedéseket vezettünk be a rendelő és az Önök érdekében

Tovább...

Dr. Renner Ferenc és a neuromuszkuláris fogászat

2020.05.14 09:21

A kétezertízes évek elején egyre több olyan fiatalabb páciens fordult meg a rendelőmben, akiknek jellemzően állkapocsízületi problémájuk volt, kattogott az állkapcsuk, vagy szájnyitási nehézségeik voltak. Kihívásnak tekintettem, és elkezdtem hazai szakmai körökben utánajárni, tanulni, majd hosszas internetes szakmai kutatás után végül úgy döntöttem, hogy külföldön képzem magam.

Tovább...

Milyen tünetek jellemezhetik az állkapocsízületi megbetegedést, mikor érdemes rá gyanakodni?

2020.04.15 07:57

Mindenekelőtt az állkapocsízület kattogása vagy pattogása, állkapocsfájdalom, szájnyitási nehezítettség, emellett krónikus fejfájás, migrén, nyakfájdalom, fülzúgás, eldugultfül-érzés, homloktáji fájdalom, szédülés, de akár derékfájás, testtartásváltozás, a fogak csikorgatása vagy csorbulása, arcfájdalom, szem mögött érzett fájdalom, valamint alvásproblémák (horkolás, alvás közben kialakuló légzéskimaradás).

Tovább...

Navigált, más néven digitális implantológia

2020.04.07 06:57

A fogászatokban is egyre nagyobb teret nyer a digitalizáció. A fogorvosi eljárások több területén is nagy változást jelentenek az új technológiák, amelyekkel még pontosabb és még személyre szabottabb megoldásokat tudunk nyújtani a pácienseknek: a CT-navigált, azaz digitális implantológia igénybevételével sokkal rövidebb idő alatt, minimális kockázattal és hajszálpontosan végezhető el a fogbeültetés.

Tovább...

Gyakori migrén esetén is érdemes fogorvoshoz fordulni

2020.03.04 06:28

A migrén egy jellegzetes, rohamokban jelentkező erőteljes fejfájás, amely során szűnni nem akaró, lüktető fájdalomról számolnak be az érintettek, amely általában csak a fej egyik oldalát érinti, kevés esetben kétoldali.

Tovább...

Nőket vagy férfiakat érinti inkább az állkapocsízületi megbetegedés?

2020.02.17 12:58

Ha sérülés vagy harapási rendellenesség miatt egyensúlytalanság alakul ki állkapocsízület működésében, először az állkapocs izmaira nehezedik nagyobb nyomás, majd ez átterhelődik a környező izmokra, és később az egész szervezetre. Ezt a tünetegyüttest nevezik TMD-nek (temporomandibuláris diszfunkciónak), azaz az állkapocsízületi megbetegedésnek.

Tovább...

Az állkapocsízületi megbetegedés története

2020.02.04 15:12

Az állkapocsízületi megbetegedéssel, azaz TMD-vel kapcsolatban már az ősi Egyiptomból is maradtak fenn feljegyzések, de az orvostudomány először a XX. század elején foglalkozott vele. A konkrét betegséget először 1934-ben Dr. James B. Costen fül-orr-gégész szakorvos írta le. Ő mutatott rá arra, hogy ha egy sín segítségével harmonizálni tudják a kiegyensúlyozatlanná vált harapást… 

Tovább...

Betöltés...